Conform Codului Muncii, salariatii romani beneficiaza de o serie de drepturi fundamentale in ceea ce priveste programul de munca si timpul de odihna. Cu siguranta stii despre concediul de odihna de care toate persoanele beneficiaza, care, conform art. 144 din Codul Muncii, are o durata minima de 20 de zile lucratoare pe an. Insa trebuie sa stii ca, in postura de salariat, ti se adauga alte zile libere platite, pentru evenimente speciale, pe langa cele specifice concediului de odihna.
Cand poti obtine astfel de zile libere?
Este important ca, odata ce te angajezi, sa iti cunosti in detaliu drepturile si obligatiile. Afla ca evenimentele deosebite din familie si numarul zilelor platite sunt stabilite prin lege, printr-un contract colectiv de munca sau prin regulamentul intern. Aceste date sunt orientative, mai ales daca vorbim despre societatile comerciale, iar angajatorul este cel care are o mare putere de decizie cand vine vorba despre aceste zile.
Este recomandat ca, pentru evenimentele cu o importanta deosebita pentru salariati, angajatorul sa acorde aceste libere, intrucat astfel de ocazii speciale au o mare influenta asupra psihicului uman. Un sef care tine cont de aceste aspecte cu siguranta va fi extrem de apreciat de catre toti angajatii sai.
Astfel, poti primi zile libere pentru casatoria ta, atunci cand se casatoreste un copil, cand nasti, la decesul sotului, al sotiei, copilului, parintilor, socrilor, bunicilor, fratilor sau al surorilor. De asemenea, poti primi concediu pentru a dona sange sau pentru sustinerea unor examene pentru invatamantul superior.
zile libere casatorie
Cine poate primi acest tip de concediu?
Trebuie sa stii ca pot beneficia de aceste libere persoanele care au stabilit cu angajatorul introducerea zilelor de concediu in contractul individual de munca sau daca acestea sunt introduse in contractul colectiv de munca al organizatiei. Daca in firma ta nu exista un astfel de contract, angajatorul poate stabili acordarea unor zile libere casatorie sau alte evenimente, prin introducerea lor in regulamentul intern.
Exista, insa, un caz aparte in care acordarea acestui concediu este reglementata, conform art. 24 din H.G. nr 250/1992, care spune ca salariatii din administratia publica si sectorul bugetar vor beneficia de zile de concediu platite, in cazul urmatoarelor situatii:
• Casatorie civila – 5 zile;
• Deces parinte- 3 zile;
• Deces bunici – 3 zile
• Nastere copil- 3 zile;
Casatoria pe mare va fi felicitata prin acordarea concediului
Ca un gest de apreciere si felicitare a pasului important pe care il vei face, angajatorul tau iti poate oferi zile libere pentru casatorie. Este recomandat sa discuti cu el despre acest concediu, pentru a vedea daca exista, la nivel de organizatie, o astfel de mentiune in contractul colectiv de munca.
Aceasta veste a zilelor libere nu poate decat sa te bucure si sa te incurajeze sa organizezi nunta la care ai visat dintotdeauna. Nimic nu se poate compara cu sentimentele si emotiile intense pe care le simti in acea zi mult asteptata, in care iti unesti destinul cu cel al persoanei iubite, navigand pe albastrul marii, alaturi de cei mai dragi oameni din viata voastra.
Daca iti doresti sa iti faci o idee despre cum se va desfasura evenimentul tau, poti afla toate detaliile necesare aici. Bucura-te de zilele libere casatorie la care ai dreptul, ca salariat, si organizeaza cea mai frumoasa nunta, de care sa iti amintesti pana la adanci batraneti!